Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki obiskovalcu ali uporabniku omogočajo prikaz in uporabo naših spletnih strani, prilagojeno njegovim željam. Piškotek je majhna besedilna datoteka, ki jo spletni strežnik shrani na disku vašega računalnika. Glavni namen piškotka je, da v računalnik shrani vaše nastavitve in druge podatke, tako da jih ob naslednjem obisku naših spletnih strani ni potrebno več vnašati. Uporaba piškotkov je ustaljen postopek na večini spletnih mest. Standardne nastavitve brskalnika omogočajo uporabo piškotkov. V kolikor se z njihovo uporabo ne strinjate, lahko spremenite nastavitve brskalnika tako, da bo sprejemanje piškotkov onemogočeno, vendar to lahko omeji zmožnost vaše komunikacije z našim spletnim mestom. Tudi če piškotke sprejmete, jih lahko pozneje še vedno izbrišete z orodji vašega brskalnika. Piškotke uporabljamo izključno z namenom boljše uporabniške izkušnje.

Naše spletno mesto zbira tudi podatke o vaši uporabi našega spletnega mesta in spletnih storitev. Z našim orodjem za analizo spletnega mesta lahko na primer iz vašega brskalnika pridobimo informacije o tem, s katerega spletnega mesta ste prišli, s katerim iskalnikom in ključnimi besedami ste nas poiskali, katere strani ste si ogledali na našem spletnem mestu ter nekatere tehnične informacije, recimo kakšno širino in višino uporablja vaš brskalnik. Poleg tega zbiramo običajne informacije, ki jih brskalnik pošlje vsakemu obiskanemu spletnemu mestu, na primer naslov IP (v anonimizirani obliki), vrsto in jezik brskalnika, čas dostopa in naslove spletnih mest. Vsi ti podatki se zbirajo izključno za potrebe vodenja statistike obiskanosti našega spletnega mesta.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na spletni strani

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, varnosti…).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se obiskovalci ali uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje…). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali obiskovalca ali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo…) in zagotavljo napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

Analitični piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo običajne informacije, ki jih brskalnik pošlje ob vsakemu obisku našega spletnega mesta, na primer naslov IP (v anonimizirani obliki), vrsto in jezik brskalnika, čas dostopa in naslove spletnih mest. Vsi ti podatki se zbirajo izključno za potrebe vodenja statistike obiskanosti našega spletnega mesta in se ne štejejo za osebne podatke, saj iz njih ni mogoče razbrati individualne osebe.

Prednosti piškotkov

Ob uporabi iste naprave in brskalnika so piškotki nadvse uporabni, saj si lahko na primer zapomnijo vaše nastavitve, pomagajo nam spremljati, kako uporabljate naše strani in naredijo prikazano vsebino bolj ustrezno vašim interesom in potrebam. Nobeni piškotki, ki jih uporabljamo na svojih spletnih mestih, ne zbirajo podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati. Spodaj najdete preglednico, v kateri so navedeni glavni piškotki, ki se uporabljajo na naših spletnih mestih, s pojasnilom, čemu so namenjeni. 

Vir piškotkaIme piškotkaNamenTrajanjePosredovanje tretjim osebam
Spletna stranPHPSESSIDBeleži začetek in konce seje ter nekaj informacij o sami sejiTrajanje seje Ne
Spletna stranPH_HPXY_CHECKPiškotek uporablja varnostni sistem za preprečevanje “brute force” napadov in ne omogoča identifikacije posameznega uporabnikaTrajanje seje Ne
Google Analyticscookie_notice_acceptedBeleži potrditev seznanjenosti s politiko piškotkov1 mesecNe
Google Analytics _ga Te piškotke postavlja Google Analytics za beleženje obiska strani. 2 letiDa

Čas hrambe piškotkov

Odvisno od vrste piškotkov. Piškotki seje potečejo, ko zaprete spletni brskalnik. Trajni piškotki lahko potečejo šele po nekaj mesecih ali celo nekaj letih.

Upravljanje in brisanje piškotkov

Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da to spletno mesto nastavi piškotke na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje glede na brskalnik, ki ga uporabljate. Če želite izvedeti, kako to storite z določenim brskalnikom, lahko uporabite funkcijo pomoči v brskalniku ali pa obiščete http://www.aboutcookies.org, ki korak za korakom pojasni, kako upravljati ali izbrisati piškotke v večini brskalnikov.